Aerial In

Input és Output - Akik látják és akik alkotják - Média és Kultúra

Megújultak a tévék.. de hol a web?

2015. március 22. 17:41 - axeleda

Ma már a televíziót legyőzi az internet. A közmédia csatornái március 15-én megújultak, igen zajos fogadtatással. Lett egy nagy elsődleges hírbázisunk M1 néven, a Duna lett az új M1, és egy zenesáv is született az M2-n. Ez idáig nagyon hasznos előrelépés volt, de mi van azokkal, akik amúgy nem igazán nagy tévénézők, illetve sietősek? Azok választhatják a közmédia weblapjait. Nade mit látnak?

hiramobil.PNG

Kezdjük először is a jóval. Nemrégiben nemcsak a Petőfi TV indult útjára, hanem egy interaktív lap, a Petőfi Live is! Megerősödött a Petőfi Brand, egy helyen vannak a Rádió, a TV riportjai, hírei, és a színes cikkek. Ez nagyon szép előrelépés.

petofilive.PNG

Hanem aki az új M1 hallatán a hírek után akar nézni! Az választhatja a "hirado.hu"-t a közmédia hivatalos híroldalát. Itt úgy ahogy, elérhetők a fontos tartalmak, kategóriákba sorolva.

A probléma ott kezdődik, ha rá akar keresni egy riportra, egy érdekes hírre, bele akar lesni egy egyperces híradóba vagy megnézni a friss időjárás-jelentést. Ugyan lejjebb tekerje megtalálhatja a "Videó" sávot, rákattinthat egy tetszőleges videóra, de nincs garancia rá, hogy meg is találja azt, amit keresett. Nem kimondottan korszerű se a lejátszó, se a videóböngésző. A player Flash alapú és a tartalmat nem lehet se megosztani, se véleményezni - nem veszi figyelembe a mai Web 2.0 igényeit, erényeit. 

hirado2.PNG

És aki mobilon kívánja megtekinteni a műsorokat, örüljön ha egyáltalán akkora a kijelzője, hogy elfér rajta az videólejátszó objektum. Különben körülbelül ennyit lát belőle (Mobil emulátor plug-innal készítettem a képet):

hiradomob.PNG

Szóval a közmédia hírportálja így ahogy van, nem méltó se a megújult M1-hez, se a megváltozott webes igényekhez. Nem interaktív. Szép, de elavult, nem naprakész, kevéssé átlátható, rugalmatlan. Kár hogy a megújulással egyidőben nem tudták ezt elintézni, talán nemsokára javulnak a körülmények. Érdemes egyébként megnézni a BBC vagy a CNN lapjait. Van egy kis különbség...

Az új M1 - bár a műsorújságban semmi sem derül ki belőle - nagyon mozgalmas és változatos struktúrával rendelkezik. Tele van kikacsolásokkal, interjúkkal, majd félóránkénti időjárás-jelentéssel, körbe-körbe karikába, a végtelenségig. Ehhez nem nőtt fel a web, még mindig csak a régi, lassabb mozgású hírbázisra van optimalizálva. Kár...

Az mediaklikk.hu is szép és tartalmas, de megint csak nem a legkorszerűbb megoldásokat használja. Jó hogy az összes csatornának van saját lapja és minden műsornak saját oldala, de még csak ott tartunk, hogy csak sokadik kattintásra találunk meg egy műsort, egy videót.

Az M1 saját oldalán is egyelőre csak a közöny uralkodik. Reklám reklám hátán, sehol egy gyors klikk ahol már fut is a videó.

mediam1.PNG

Jó, van médiatár és van "élő" menüpont. S valóban, itt meg is találunk pár hasznos anyagot, na de hogyan? És mobilon?

mediavideo.PNG

Hát valahogy így. A műsorok ömlesztve, az összes létező rádió és tévé megszűnt és működő műsora egy helyre suvasztva. A videólejátszó meg ott, ahol elfér, általában középen. Reménykeltő hogy legalább arrébb lehet csúsztatni a video box ablakát.  Itt sincs semmiféle megosztás, kommentelés (bár az mondjuk ne is legyen), és a lejátszó sem HTML5, csak Flash. Ez sem túl bizalomgerjesztő, elavult megoldások sora, pedig minden tavalyelőtt lett bevezetve. És még mindig csak BÉTA.

Amúgy nem irigylem a külföldi tévénézőket, akik az új angol nyelvű, amúgy teljesen korrekt "Hungary Reports" c. hírműsorra akarnak rákeresni. Vajon hány kattintás és gépelés után jutnak el a fenti képhez?

Az élő M1, már akinek ez jár - ez még aránylag rendben is van:

elom1.PNG

Röviden és tömören tehát: a közmédia csak akkor tud figyelemreméltó lenni, ha mint a csatornán, mint a weben a maximumot tudja nyújtani. A tévécsatornák átalakultak, az eredmény szép lett, a rutintalanság sajnos nagyon sok helyen megmutatkozik, de ez már egy másik tészta. A webes állapotok viszont aggasztók. Mit lehetne tenni - csak egyszerű felületes szemmel tekintve? Az M1 legjobb hírportájla lehetne a "hirado.hu", ha

  • A videók előtérbe kerülnének, sokkal több riport és műsor kerülne fel, nem csak negyven napra, akár több érve visszamenőleg is. Úgy tűnik pont a szerverek tárhelyével akarnak spórolni...
  • A videólejátszás nemcsak a "hirado.hu", hanem a "mediaklikk.hu"-n is, a legkorszerűbb HTML5 technológiákkal történne, lehessen megosztani és akár véleményezni is a műsorokat. Ez lenne az igazi közszolgálat. Mindegy, hogy mit írnak, tudjanak megszólalni az emberek, és tudják a szerkesztők hogy tetszik-e amit csinálnak. Mondjuk az acsarkodó kommentek néha elkeserítőek. Állítólag hamarosan indul egy új YouTube csatorna is, de ez sajnos nem lesz elegendő. 
  • Előbbivel kapcsolatban a "mediaklikk.hu"-n sem ártana rendet tenni és frissíteni a honlapokat a csatornák profiljának megfelelően. A műsorok is rendezetlen halmazokban vannak, nehéz benük keresni.
  • Mindent lehessen mobilon is nézni, azaz bevezetnék az ún. "Responsible Web Design" technológiákat, mely által okostelefonon vagy tableten egyszerűbb, letisztultabb a lap, asztali monitoron részletgazdagabb - így mindig minden elfér.

Reméljük a legjobbakat és talán már dolgoznak a megoldáson.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aerial-in.blog.hu/api/trackback/id/tr507288479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása