Aerial In

Input és Output - Akik látják és akik alkotják - Média és Kultúra

Márciusi forgatag - A Dunából lesz az egyes!

2015. január 08. 17:48 - axeleda

Március 15-től teljes felfordulás lesz a közmédia csatornáin. A magyar televíziózás történetében először válik a Duna Televízió az ország első számú köztelevíziójává és az M1 másodlagos szerepbe kerül, hírcsatornává alakul! Az M2 egy zenesávval bővül, illetve júniusban indul az M4 sporttelevízió. Furcsa és különleges változások ezek, reméljük a legjobb dolgok sülnek ki belőle.

72753_20150106164526_20150106164526.jpg

 

Ami elkezdődött 2010 körül, az tovább burjánzik idén, 2015-ben. Nincs igazából már akadálya semminek, hisz a közmédia már egységes, a digitális világban pedig csak pénz kérdése, mit tesznek a televíziós csomagokba. Az M3-mat leszámítva akármelyik köztévét láthatja bárki, már most is.

Aki eddig vonakodott, hogy a Duna TV túl patetikus, túl komoly, az mostantól meg kell szokja: a Duna az új egyes! Az egyes meg... nem az egyes! Furcsa ez a csavar, de nem logikátlan: a jövőben a "Dunák" lesznek a vegyes közszolgálati csatornák. A Duna szól az országnak, a Duna World pedig a határon túliaknak. Így megszületik a szimmetria. Amit eddig az M1-en láthattunk, átkerül a Dunára, majd mindenestül.

27041_mtva.jpg

Hanem, az eddigi egyes csatorna teljesen másféle szerepet kap. Az M1 márciustól egy egésznapos hír- és szolgáltató csatorna lesz, egész nap híradókkal, magazinokkal. Igyekeznek a BBC és a CNN sztenderdeket követni - van honnan ötleteket meríteni. Az angolszász minta megmutatkozik abban is, hogy ugyanaz a brit tervezőgárda készíti majd el a díszleteket és az új hírműsor-arculatokat, mint aki pl. BBC vagy az Al Jazerra csatornákét is. A garancia biztosan megvan rá, hogy szép, világszínvonalú dizájnt kapjon a magyar híradózás. Egy kicsit viszont rosszul esik, hogy már megint nem a magyar dizájnerek járnak jól, hanem a külföldieket kell mindenáron megkérni, ha igazán komolyan akarunk arculatot váltani.

_66456109_newsstudio.jpg

A BBC egyik stúdiója. Elképzelhető, hogy valami ilyesmit látunk majd március közepétől!

Egy kicsit tanulmányozva, rájöhetünk, hogy az M+szám elnevezésű tévécsatornák lesznek a tematikus közszolgálati adók. Az M2 a családi csatorna, az M3 retrócsatorna s majd az M4 a leendő sportcsatorna lesz. Régen az M1 és az M2 volt a régi öreg bölcs zászlóshajó. Az M1 a főadó, az M2 a "tartalék", a maradékot, ismétléseket kiszolgáló terület. Ez mostantól nem így lesz, tudatában, hogy az M2-nél már elindult egy tematizálás - gyereksávval bővült, mesékkel. Ezt most kiegészíti majd a Petőfi TV nevezetű zenesáv. Várhatóan zenei újdonságokat, klipeket, koncerteket, zenei interjúkat látunk majd, olyasféléket, mint a Petőfi Rádióban. Biztosan értékes és színvonalas sorozatnak nézünk elébe, a Petőfi Rádió sikereire, színes kínálatára alapozva. Egy önálló tévécsatorna valószínűleg már sok lenne, egyébként is, már vannak a kínálatban zenecsatornák.

Az M4 nem azonnal indul, márciusban, hanem júniustól vehető. Ez lesz az új egész napos "Telesport", sportközvetítésekkel, Forma 1-gyel, beszélgetésekkel, elemzésekkel, összefoglalókkal. A Forma 1-közvetítésekről is olvastam pozitívumokat, remélhetőleg ez is egy fontos és értékes csatorna lesz.

xpb_693731_1200px-620x412.jpg

Az F1 közvetítések is majd az M4-en láthatók majd júniustól. Addig is, a Duna közvetíti őket.

Ami még kérdés: társul-e a megváltozott körülményekhez valami megváltozott általános arculat? Ami biztos, a Híradók megújulnak. Hogy a többi szolgáltató műsorral, az Este, a Heti Hírmondó, a Térkép stb. mi történik, nem bizonyos, lehet hogy az M1 pótolja majd őket.

Izgalmas lesz a március, szurkolok hogy a legjobbak süljenek ki belőle!

 

komment
Címkék: MTVA MTV Duna

A bejegyzés trackback címe:

https://aerial-in.blog.hu/api/trackback/id/tr357051747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása