Aerial In

Input és Output - Akik látják és akik alkotják - Média és Kultúra

Az évfordulók éve volt 2017

2017. december 31. 12:07 - axeleda

Az idén minden eddiginél kevesebb tévét néztem. Inkább a grafikai megjelenés és egy-két régóta menő showműsor érdekelt, hátha találok bennük izgalmasat. Előfordult egy-két jó pillanat szerencsére! Ráadásul ez az év az évfordulók éve: húsz évesek a nagy kereskedelmi csatornák! Velük megváltoztak a tévézési szokások.

271431_galeria_tv_tv2_rtl_uj.jpg

Forrás: civilhetes.net

Évfordulók

A közszolgálati csatornák közül az M1 őse, a Magyar Televízió 1957-ben indult, ezzel 60 éves lett. A Duna Televízió 1992-ben sugárzott először, ezzel pedig 25 éves lett.

A Dunán idén is volt pár show műsor, a Dal, a Virtuózok vagy a Fölszállott a Páva. Újdonság a Honfoglaló tévéműsor! Ez ugye egy internetes játék. Ilyen még nem volt: a webről a tévére átkerül egy sikeres játék!

duna_nyar.png

1997 ősze volt a nagy fordulópont a magyar televízióknál. Elindult először a TV2, majd utána pár nappal az RTL Klub. Azóta rengeteg érdekes és izgalmas műsort lehetett rajtuk keresztül látni. A filmektől kezdve, a legváltozatosabb show műsorokig, zenés show-k, valóságshow-k, kibeszélő műsorok, szappanoperák.

A TV2 2003-ban elindította a Megasztárt, az első igazán népszerű énekes tehetségkutatót, 2012-ig ment. Az RTL Klub pedig 2000 körül már a Lehet ön is miliomost, az egyik igazán sikeres kvízműsort sugározta. Majd 2007-ben elindult ugyanott a Csillag Születik is, egy másfajta, szabadabb tehetségkutató. 2015-ben lefújták, helyette egy másik jött, az őse, a Got Talent. Egyelőre egy évadnyit ment.

A nagy versenyben ott vannak a valóságshow-k, amik jó sok vihart kavartak az elmúlt években. A TV2 2002-ben elindította a Big Brother-t, majd kb. egyidőben az RTL Klub a Való Világot. Most már egybeolvadva működnek. Azóta van Survivor is, a trópusi túlélőshow amit idén is sugároztak.

Érdekes lendületet vettek a különböző főzőműsorok. Ezen kívül a török eredetű szappanoperák is beözönlöttek a kereskedelmi csatornákra.

A beszélgetős műsoroknál talán a Fábry Sándor által vezetett Esti Showder volt az egyik legnagyobb nézettségű, nem is tudom, hogy azóta sikerült-e bárkinek is túlszárnyalni az a műsort! Azóta vannak Stand Up Comedy sztárok is, különböző mondókákkal, kabarékkal.

A tehetségkutatóknál manapság már nincs akkora energia, mint régen, de azért idén is sugározták az X-Faktor-t, ami 2010-ben indult. Rá a TV2 többféle műsorral próbálkozott a Megasztár után, volt a Voice, a Rising Star, a Star Academy, Ezek már csak egy-egy évadot éltek meg. Azért volt még másféle próbákozásuk is, például gyerek tehetségkutató: az Ének Iskolája, több évaddal. A Sztárban Sztár szerintem az elmúlt évek egyik legszórakoztatóbb zenés maskarás show-ja, idén is sok nézettséget hozott.

A játékok terén is sok érdekes dolog történt, egyre izgalmasabb megjelenítéssel és játékszabályokkal.

A szappanoperák közül a Barátok Közt a mai napig megy, a későbbi Jóban Rosszban pedig úgyszintén.

tv2_20.png

Egyelőre nagyon nehéz megmondani, mi lehet a tévék sorsa. Egyre csak szaporodnak, no de a fiatalokat is meg tudják manapság szólítani? Úgy tűnik, egyre kevésbé. Éppen ezért minden nagyobb tévétársaság vagy rádiós cég az interneten is próbálkozik, telefonos alkalmazásokat fejlesztetnek, webes interakcióra hívnak és a közösségi oldalakon is buzdítanak: gyertek csak, tévézni jó!

Időközben azért ott vannak a YouTube újdonságai, a sok új ún. influencer figurával, az önkéntes emberekkel, a YouTuber-ekkel, őszinte stílusban, kevés sallanggal körítve közvetítenek mindenfélét. Ők ingyen vannak - még, nem kell hozzájuk tévé, elég egy mobil is vagy egy tablet. Persze tévén is lehet őket nézni, gyakorlatilag bárhogy, csak egy katt és már megy is, ráadásul én mondhatom meg, mit nézzek. Közben ugyan előjön pár reklám, de legalább én vagyok a választó!

Új arculatok

tenyek2017.png

Januárban teljesen megújult a TV2 Hírműsora, a Tények. A logót megőrizték, a zene is hasonló maradt, mint a korábbi, 2013-mas arculaté. A stúdió is teljesen modern, nemigen lehet kifogásolni!

Talán tartalmilag már el lehet vele vitatkozni. Még mindig nagyon sok a baleset, a vér, a halál, az erőszak. Ami ugyan sok nézettséget hoz, de a nézhetőséget szerintem nemigen javítja! Így aztán nem tudom, hogy nézzem is ezt a hírműsort, vagy csak a grafikai látványban gyönyörködjek?

rtl2017.png

Kilenc év után megújult az RTL Klub grafikája is. Új arculat született, keverve a 3D és a sík megjelenítést. A zene teljesen modern lett. Ebben már nem suttogják a fülünkbe, hogy "ertéel klub". A korábbit egészen 2008 nyarától kezdték el alkalmazni, szinte rekordot döntöttek vele, olyan sokáig használták.

echo2017.png

Az Echo Televízió sokáig az egyik legelmaradottabb tévé volt. Legalábbis abban a tekintetben, hogy még egészen decemberig is főleg klasszikus felbontásban, nem HD-ban sugárzott. Aztán tavasz környékén elkezdtek megjelenni a modern HD műsorok, és decemberre egy egészen új grafikájú Echo TV született. Olyan szép most ez a csatorna, hogy már semmire sem emlékszek, ami régen volt belőle! A stúdió versenyez a nagy kereskedelmi tévékkel, az animációk is igazán modernek!

Politikailag, természetesen ez a tévé megőrizte korábbi kötődését. Inkább jobboldali, kormánypárti csatornáról van szó, sok közélettel. Ezzel a fejlesztéssel erősítik a kormánypárti médiákat, az ellenzék nem kis megrökönyödésére. Sok támadás éri emiatt ezt a csatornát (is).

Politika

Erre az évre is jellemző a volt a sok politikai balhé. Az interneten is egyre inkább egymásnak esnek a független vagy függő hírportálok és a politikai lapok. Egyik ezt mondja nagy határozottsággal, másik azt. A papír alapú újságok sem kímélik egymást. Ami manapság jellemző a sajtóra és médiára, hogy míg a kormánypárti, jobboldali sajtó egyre inkább erősödik; az ellenzéki, inkább baloldali, liberálisabb média egyre dühödtebb, arrogánsabb, s bocsánat, agresszívabb. Ezt persze a másik oldal is egyre inkább átveszi, tiszta cirkusz az egész.

Ezt símán nyomon lehet követni a Google kereséseknél. Rákeresek valamilyen közéleti eseményre, és máris szembeötlik jópár ellenzéki, dühödt című újságcikk. Most komolyan kérdezem, kell ezt? Tényleg erre van szüksége az embernek?

Jó persze, ott vannak a plakátok, köztéri aláírásgyűjtések, az ingyenes utcalapok, meg minden, nyilván ezek sem segítenek túl sokat a helyzeten.

S ami a mókás, hogy a televíziók híradóiban, a rádiók hírműsoraiban is megjelenik ez az agresszív tolakodás, hibáztatás, bűnbakképzés. Nem tudom, hogy éljek-e ezzel, vagy inkább nagyobb energiával önmagam nézzek utána mindennek és szaklapokat olvasgassak. Szaklapokat, nem tudományosnak álcázott blogokat vagy vicces kedvű hírportálokat. Blogok között is van nagyon jó és borzasztóan pöffeszkedő, ellenséges is.

A zárás

Mindegy, ha milliós nézettségű, vagy csak tizen olvassák, a minőség énszerintem borzasztóan fontos, főleg, hogyha valaki sarkalatos hírforrásnak tekinti magát. Én inkább megmaradok szerény méretű, szubjektív oldalnak, azt hiszem, szakújságírói stílusú cikkeket egyelőre nem tudok nyújtani, hisz nincs ezirányú végzettségem. Csupán időnként nézek rá különböző médiumokra, mert érdekesek és gyakran izgalmasak is. A mértékletesség és a tudatosság viszont nagyon de nagyon fontos! Néha szükség van egy kis digitális detoxra is. Ez rám nézve különösen nehéz, hisz informatikus vagyok.

Jóvőre sajnos nem tudom, hány műsort látok, miket nézek. Nincsenek erre vonatkozó komoly terveim. Ha látok valami jópofát, akkor azt lehet hogy megnézem, de semmiképpen sem a hasznosabb időtöltés rovására! Most már úgy vagyok vele, hogy a tévé nemigen kapcsol ki, csak ha minőségi dolgot sugároz. Csilloghat, villoghat, zenélhet, pöröghet, de ha nincs mögötte igazán maradandó tartalom, élmény, akkor sajnos az nem elég. Rendkívül izgalmas és szép világ a tévé, mert rengeteg technikai vívmány van mögötte, sok szaktudás kellhet hozzá és jól felkészült emberek, műsorvezetők, remek kommunikációs készség. Ehhez nekem csak annyi a közöm hogy látom amit csinálnak, látom a végeredményt, mint sokan mások is. A rádió és a web pontosan ugyanez.

Bízom benne hogy a jövő év klassz lesz tévés, rádiós, webes szempontból. Nehéz év várható, sok politikai vitával, hisz itt vannak nemsokára a választások! Nagyon úgy érzem hogy lesz itt még feszültség, egymásnak ugrás. De valahogyan azt is ki kell ilyenkor jelenteni, hogy kész, ebből én nem kérek. Nézze az, akinek ez a szakmája, vagy tud rá energiát fordítani.

Boldog és reményteljes új évet kívánok én is! Remélem, egy-egy tartalom kikerül ide még jövőben is. Biztosan kevesebb mint valaha, és az is lehet hogy most már inkább másféle tartalmak lesznek. Ez majd derüljön ki a jövőben!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aerial-in.blog.hu/api/trackback/id/tr7313536015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása