Aerial In

Input és Output - Akik látják és akik alkotják - Média és Kultúra

Őssze-Eurovíziós magyar mezőny!

2017. január 15. 13:28 - axeleda

Elkezdődött az idei Eurovízió idény. Újra ringbe szálltak a magyar versenyzők is, 30 dal indul a csúcs felé. Íme néhány szám, ami már most is meghallgatható, vagy legalábbis gyorsan átfutható.

14215014_a0749b864975a2718d1803ba72bff475_wm.jpg

Kép: MTI, Stenk

Találtam egy ilyen YouTube lejátszási listát, benne a top 30 dal, ezeket végigfutni már szinte megvan, milyen esélyeink lehetnek. Én nem valószínű, hogy végignézem. Megvárom a Dal c. műsort.

Csak nagyon lazán, beletekintve egy-két alkotásba. A szövegüket még nem igazán tudtam teljesen végig értelmezni, inkább zeneileg jut eszembe egy-két gondolat.

Fedor KYRA már járt kint az Eurovíziós dalversenyen, de akkor nem ő szerepelt fő énekesként, hanem mint vokalista járt ott. Most viszont front-énekesnőként jutott be ide, a 30-ba. Ezt a nótát hallottam egyszer a Petőfi Rádióban is, mikor meghívták vendégként, és ott, nagyon jól szólt!

 Benji már többször megpróbálta a Dal-t. Egyetlen egy dolog azt hiszem mindenképpen megfoghat engemet ott, a műsorban, az az énekhangja!

Jó, hogy ez a szám magyarul van. Nem sok szám van magyarul.

Szintén olyan Petőfi Rádiós hanguatú ez a zene: Soulwave - Kalandor. Én reménykedem, hogy élőben is jól hangzik majd, mert ez a változatosabb dalok közé tartozik és emiatt esélyes lehet.

Ez a zenekar eredetileg nem ebben a formában futott, ők voltak a Background. Amikor hallottam őket 2013-ban, akkor nagyon tetszett mert érdekes volt. Sajnos élőben nem volt annyira jó a hibák miatt. Most így három év után ismét megpróbálhatják, mert ez is jó:

Hát....

ez a dal.....

Annyira furcsa!
Vagy nem furcsa...  csak én nem értem...

De hogy Tóth Gabi énekli.
Gabi olyan más.....

(Mondjuk szép)

Radics Gigit már nagyon régóta követem és őt, nagyon megkedveltem az Eurovízióban!

Fiatal volt még nagyon, mindössze 16 éves 2013-ban. Az Úgy Fáj c. dalát énekelte el. Csak egy kicsit volt kevésbé ütős, mint az a szám, amit a Megasztár c. tehetségkutató győzelme után nem sokkal jelent meg neki, a Vadonatúj Érzés. De ahogyan elénekelte, profin és mívesen, az volt a JÖVŐ érzése.

A szép dalok érzése, a jó hanggal párosítva.  Olyan különleges, ritka szép hangja volt és van neki, hogy ha ő énekel valamit, biztosan nem lesz nagyon rossz.

Az elmúlt években volt is egy-két szép száma. Azért sajnos még nem robbant be nagyon. Mostanában nem annyira szólnak a dalai a zenerádiókban.
Most egy érzelmes, íves dallal indul. Van benne hegedűszó, zongora, szimfonikus hangzás. Ilyenek meg szoktak azért jelenni kint a nagy színpadon.

SIngh Viki is egy nagyon jó énekesnő, és nem igen hallani. Talán a Voice c. műsor óta kicsit többet adják, most egy ilyen számot fog énekelni:

Tavaly volt olyan hogy Leander Rising, most meg olyan van, hogy Leander Kills.

A Mrs Columbo mindig hoz valami vidámságot vagy legalábbis valami pörgőset. Nekik swing-szerűbb számaik szoktak lenni, ez nem igazán az:

Ő egy új énekesnő. Az itteni új előadók általában érdekesek szoktak lenni!

Csondor Kata színésznő és énekesnő is. Volt 2009-ben egy nagyon népszerű karácsonyi száma. Ez egy egészen más zenei világ, kicsit r'n'b-sebb, pop-osabb.

Van sajnos egy-két műfaj, amiben mi magyarok mintha nagyon szerények lennénk... vagy csak én érzem úgy? Itt van az RnB, az elektro vagy pár hasonló műfaj és nem nagyon születnek ütős dalok itthon. A külföldiek meg hömpölyögnek. Egyfolytában ott vannak a slágerlistán. De ez szerintem nem rossz egyáltalán!

Tóth Andi tavaly szinte csak "benézett" a műsorba. Egy duettben énekelt, ami utólag került be. Ő még nagyon fiatal, talán az egyik legfiatalabb. Ő volt 2014-ben az X-Faktor győztese. Nagyon energikus, vidám lány ő, jó erős hanggal és rokker jelleggel. Ez a dal nem rossz, elviselhető.

Oláh Gergő az évek során egyre "romább" és népibb lett. Most egy ilyen dallal jelentkezett:

Szabó Ádám régebben inkább a harmonika játéka miatt volt népszerű, most, másodjára inkább énekel.

Ha Kállay Saunders András jelentkezik, akkor ő ott van, és kész.

Ő is egy újabb énekesnő:

A többieket nem tettem be, de nem azért, mert nem tetszenek. Inkább azokat illesztettem ide, akik most, ebben a pillanatban emlékeztetnek valamire.

Aki például a Petőfi Rádiót hallgatja, ő találkozhat velük, sőt, többükkel is. Nehéz lehet ebben az anglomán, külföldi dömpingben érvényesülni. Azért évente egyszer legyen egy ilyen is. Ne legyünk már annyira savanyúak, reménytelenségbe burkolódzók. Ezeket hallgatva mindig eljön a remény.

Sokszor hallom évek óta, hogy mind a 30 szám, úgy ahogy van, kuka (szalonképesen fogalmazva, nem írok csúnyabbat most). Nem értik miért kell ebbe a drága, nemzeti húhóban részt venni, felejtsük el az egészet. A fennmaradó pénzt pedig költsük az x, y, z, a, b, c, d, e, f.......

Valahogy pedig az elmúlt években egészen jó dolgok történtek. Volt nekünk 10. helyezetttünk, 5. helyezettünk. Ezek a jó eredmények megmutatják, hogy van értelme ennek a dolognak.

A zenei kínálat mintha egyre modernebb lenne. Már nem feltétlenül igaz az, hogy ódon, íves dalok kerülnek csak be.

Reménykedem, hogy lesznek dúdolt számok, sőt slágerek. Ez a Dal, most már kimondva is, nem csak az Eurovízió műsora. Inkább a magyar számoké, a magyar előadóké. Ennek nagyon örülök most. S persze a Nagyszínpad és az egyéb zenei mustrák is sokat érnek mellette.

komment
Címkék: 2017 MTVA A Dal

A bejegyzés trackback címe:

https://aerial-in.blog.hu/api/trackback/id/tr5312083415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása