Aerial In

Input és Output - Akik látják és akik alkotják - Média és Kultúra

Bomlik a régi M1

2015. március 14. 13:16 - axeleda

Vasárnap jön a döntő nap, kiderül, hogy a közmédia tévéi miként alakulnak át. Március 15-én felfordul az M1, az M2 és a Duna. A legeslegfontosabb változás azonban az egyesen történik, a történetében először teljesen megváltozik! Aki azonban szemfüles, az láthatja már: a régi műsorok egyre csak fogynak el.

azeste.PNG

Nem mintha az M1 Híradónak olyan varázslatosan emlékezetes stúdiója lett volna. Azonban feltűnt az elmúlt pár napban, hogy valami azért furcsa. Hol a nagy stúdiókép, hova lett az elköszönő kép? Elvitte a cica.

A Híradó így soha nem lesz többet látható.

Pontosabban a háttérben már építik a nagy univerzális, interaktív hírműstúdió díszletet. Erről azonban szinte semmit sem lehet tudni azon kívül, hogy az a brit dizájn stúdió tervezi, amely például a BBC vagy az Al Jazerra díszleteit is készítette. Reméljük a legjobbakat és profi munkát látunk majd.

Ráfér azért a közszolgálati híradóra mert a mostani meglehetősen átlagos fajta. Se a zene, se az arculat nem fog meg. Szép, de ha valaki nem hallgatja nap mint nap, könnyen elfelejti. Azért különös és furcsa, hogy ez a főcím a mai rohanó világban kibírt körülbelül hét és fél évet (2007-ben vezették be). Ez nem olyan mint a kezdetek kezdetén a trombitaszó a beforduló kamerával! Az most is legenda ám!

Egy másik műsor tűnik el az M1 átalakulásával, ez Az Este. Helyét az egésznapos Ma Reggel-Délelőtt-Délután-Este-Éjjel műsorfolyam kapja meg. Eme műsorszám 2002-ben indult, az Aktuálist váltotta, történetében még Pulitzer-emlékdíjat is kapott. Fontos aktuális elemző háttérműsor tűnik most el. Egy részletesebb, hosszabb program lép viszont a helyére. A jelenlegi arculatot a Híradóval együtt kapta meg, és meglepő módon egészen jól passzol hozzá az új karika-logó, pedig szép kis anakronizmus van a kettő között!

Az Este helyett a Ma Este lesz, kibővítve más tartalommal is.

A Ma Reggel is búcsúzik - ebben a formában. 2009-ben született, de nem szűnik meg teljesen! Ez a főcím, ezzel a zenével viszont kifejezetten hangulatos! Valószínűleg tőle is végső búcsút kell venni.

A Ma reggel megtartja a nevét, de átalakul.

Végetér egy korszak, és valami egészen más következik. A Duna Televízió pedig megkapja az első csatorna címet. A meglehetősen konzervatív, határon túli témákkal fogalkozó, kultúrális csatorna eddig mindig háttérbe szorult, ha szórakoztatásról esett szó. Most viszont gyakorlatilag ez lesz az új M1. Ezáltal sajnos eltérnek a hagyományoktól, megszűnik a tévé nagy, nívós hangulata. Lazul a talaj, így viszont megszólíthat új csoportokat is az adó. Ekkora fordulat még nem volt. Aki eddig nem nézte, annak most muszáj lesz a Dunát nézni.

A régi nagy Duna egyik fontos határon túli elemző műsora, a Heti Hírmondó megy a levesbe. Helyére lép az M1, és az összes hír- és háttérelemző magazin is ott lesz a továbbiakban látható, új környezetben. A Duna Televízió Híradója is megszűnik.

A Heti Hírmondó búcsúzik.

A harmadik fordulat az M2-nél következik be, ami néhány évvel ezelőtt - végre - elkezdett tematikus csatornává válni! Nagyon sokáig nem tudtak mit kezdeni vele, mi legyen, fiatalos csatorna, kultúrtévé, elit-tévé vagy csak pót-M1? Inkább csak utóbbiként működött sokáig, 2012 végétől viszont kialakult egy gyereksáv. Ehhez jön majd később a zenesáv, azaz a Petőfi TV. A nagysikerű Petőfi Rádió-brandre építve, most már élő egyenesben láthatunk koncerteket, közvetítéseket, interjúkat akár az A38 hajóból, akár az Akváriumból, nagyszámú magyar tartalommal. Mi lehet ebben a rossz?

Az új M1 gyerekhíradója. Ez viszont marad a helyén.

E három tévécsatornához jön majd júniusban még hozzá az M4 sporttelevízió, később az M5 körzeti budapesti adás, illetve a még ismeretlen tematikájú M6. Ezzel együtt összesen, azaz az M1, az M2, a Duna, a Duna World, és az M3 csatornákat hozzászámolva nyolc tévéje lesz a közmédiának a közeljövőben! Ez borzasztó nagy szám!

Nagyon felületesen és befogva a fülünket a sok kritikától az láthatjuk, lesznek új érdekességek a közmédiánál. Végülis nem rossz, hogyha az ember számíthat a Dunára, a külföldi magyarok a Duna World-re. Ha híreket kell nézni, ott az M1, ha a gyereknek mesét, akkor az M2, de ha a zene és a koncertek érdekelnek, akkor az esti Petőfi TV, s végül ha a retró a menő, akkor az M3 van.

Most már csak az a kérdés, hogy mennyire lesz szórakoztató az M1? Tényleg az lesz-e mint ahogyan a sajtóban megjelenik? Vagyis, puszta poltikai szándékkal alakul, hogy legyen egy olyan adó, aki napi 24 órában beszél elsimerően a kormányoldal munkájáról, míg a maradék folyamatosan támadja? Jó lesz-e, hogy beszáll-e a politikai harcokba ez a megújult adó, amely amúgy már igen régóta állami sikersztorikkal feldúsított Híradót sugároz? Kellenek-e a csipkelődések, a botrányok, a kiteregetések, hogy ki mit mondott, hogy mondta? Nem elég amúgy is a sok hangulatkeltés? Nem lehet csak simán, egyszerűen elmondani a tényeket? Jó lenne ha csak így lenne.

Addig is várjuk ki a végét!

komment
Címkék: Duna TV MTVA MTV M M1 Duna M2

A bejegyzés trackback címe:

https://aerial-in.blog.hu/api/trackback/id/tr217266555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása