Aerial In

Input és Output - Akik látják és akik alkotják - Média és Kultúra

Hungarian in Europe

2014. június 30. 21:45 - axeleda

Pár napja jelent meg egy újszerű kezdeményezés a Youtube-on: felkerült az egyik első magyar közösségi videoklip, címe „Hungarian in Europe”. A szövegét Geszti Péter szerezte a Gringo Sztár együttes nevében és mondhatni a népszerű Sting sláger, az Englishman in New York magyar adaptációja. Az alkotás alaposan megosztotta az embereket, bár nem ez volt a célja. Az alant lévő kommentek lassan érdekesebbek, mint maga a videó.

 

 

A klip célja gyakorlatilag az volt, hogy az Európában szétszóródott magyarságot legalább egy dal erejéig összekapcsolja. Tudatosítja, hogy mi tulajdonképpen egy nép vagyunk, és ehhez felhasználja a klipkészítés egy új eszközét: a közösségi videoklipet - gyakorlatilag az itt és ott élő emberek felvételeiből áll össze a teljes film. A zene pedig egy feldolgozás, kicsit magyarosítva, népiesítve, hogy hozzánk közelebb álljon. Ismerjük betéve azt a bizonyos számot, egészen hozzánk nőtt, és így talán még közelebb áll. Most már van egy „magyar Stingünk” is.

De hogy miért jött ez a hihetetlen gyűlöletáradat? Kinek árt ez a dal? Mit ér támadni, hogy ez egy magyarsággyalázó alkotás? Miért probléma az, hogy ez is csak egy feldolgozás? Miért kell mostanában minden egyes, a magyarsághoz kicsit is kapcsolódó munka alá-fölé teli szájjal fröcsögő mondatokat írni?

DSC_0299.JPGMég a Lurdy ház parkolójában megtartott koncerten is készült felvétel a kliphez.

Geszti Péter már készített pár hasonló dal-magyarosítást. Ilyen volt például a „Magyarország” c. szám is, melynek eredetije az Alegría nevű dal. ont ezért kár lenne támadni, mert munkássága hatalmas, rengeteg szépen megírt dalszöveget köszönhetünk neki, és korántsem csak feldolgozásokról van szó.

A másik talán még, amit megemlítenék, a refrénben szereplő „I am a legal Asian”, azaz hogy egy „legális ázsiai vagyok”. Ez nyílván szemet szúrt azoknak, akik nem értenek egyet a hivatalos magyar őstörténettel. Egyébként erről is lehetne vitázni egy sort, hogy mit hogy tanítanak és miért, nekem is van véleményem. De vegyük észre: talán ennyi még beleférhet, ezért még kár magyarsággyűlöletről beszélni.

A többi támadó szándékú beolvasást, most inkább ne is említsem, megnézheti mindenki az említett videó alatt, nem fog önfeledten szórakozni. Röviden: aki teli szájjal fröcsög és támad, majd neki áll kígyót-békát kiabálni és közben a mellét döngeti, hogy milyen nemzeti érzelmű, csak magát járatja le.

A lényeg a lényeg: az én szememben ez nem éppen egy magyarsággyalázó alkotás, hanem egy összefogásra buzdító vidám klip! Ezt lássuk meg benne, és nézzük el az esetleges nem annyira csípő dolgokat. A jószándék nem csak hogy megvan, hanem sikerült is alkotni egy jó dolgot!

hue.PNG

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aerial-in.blog.hu/api/trackback/id/tr846457555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása