Aerial In

Input és Output - Akik látják és akik alkotják - Média és Kultúra

A Dal 3. elődöntő - Összefoglaló és vélemény

2014. február 09. 11:35 - axeleda

Lezajlott a Dal harmadik elődöntője, így Összegyűlt az a tizennyolc név, aki mehet jövő héten a két középdöntőbe. A most továbbjutott hat előadóból a zsűri pontjai alapján folytathatja: Pál Dénes, New Level Empire és Fool Moon. Az SMS szavazatok alapján mehet Radics Gigi, a Mystery Gang és a HoneyBeast.

A_Dal_Harmadik_Elodonto_Elo_Adas-Fotokredit-MTVA-Nagy_Zoltan-20140208_167_resize1.jpgFotó: MTVA

Az elődöntős győztes Pál Dénes már tavaly is indult, akkor Agárdi Szilviával, most egyedül.

Lassabb de ütemes, elektronikus elemekkel színesített dala jól illik az Eurovíziós világhoz, a színpadkép az űrbéli jelenetekkel jól játszott a címmel: Brave New World azaz tükörfordításban "Bátor Új Világ"- tényleg mintha egy új világba repített volna bennünket! Ehhez hozzájárult még Dénes kellemes orgánuma is, emiatt is megmaradt az emberben ez a produkció.

A New Level Empire számát sokat játsszák a rádiók. A YouTube-n megnézhető klipről szóló kommentek alapján sokat állíttották már róla, hogy nahát, ez a szám is magyar! Azt hitték, hogy valami új külföldi előadótól szól! A refrénben található elektromos beindulásra nem csak a zenekar tudott beindulni. A második refrén előtt a kiáltás különösen jó színt ad az egésznek!

A Fool Moon a capella játéka már csak azért is jó, mert ezt a régi műfajt már nem túl sokan űzik és ez jó fegyver lehetne külföldön.

Az SMS szavazatok alapján továbbjutottak (nem sorrendben): a HoneyBeast száma már a szép, különleges dallama miatt is jó, a refrén könnyen az ember fülébe mászik. De a szöveg, talán a legszebb a döntős dalok közül, tiszta líra, pontos rímek, ütem, nagyon profi dalszövegírójuk lehet! Egy kicsit talán az énektechnikánál volt egy-két gond, de javítható.

A Mystery Gang hozott egy ún. rockabilly számot, ami elüt ugyan a mai trendektől de retro mód jól másolja a hatvanas hetvenes évek zenei világát!

A hatodik továbbjutó: a show sorrendben első dala Radics Gigié volt. Aki kicsit is ismeri őt ezt az amúgy nagyon népszerű tinilányt, az tudja, hogy korát meghazudtolóan ügyes! Egyesek az elmúlt évek legnagyobb tehetségének tartják. Talán túlzás ez, vagy sem, mindenki gondolja ahogy akarja de itt és most is bebizonyította, gyakorlatilag hibátlanul énekelt! A koreográfia és a látvány a szexisségre ment rá, Gigi is egy fehér rövidszoknyás nyitott ruhát kapott, ezt tetézte az őt körülvevő sok félmeztelen izmos fiú. A modern popdalt egy svéd szerzőpáros írta, akiknek egyik dalszerzője már dolgozott együtt Miley Cyrus-szal. Tüzes volt, csinos volt, trendi volt, pörgött minden és mindenki! Egyedül a nóta egy kicsit felejtős. Sok ilyen szám szól a rádiókban külföldi előadóktól! Mindenesetre Giginek ez is jól áll és biztos hogy ha ezen a vonalon halad tovább, ebből is ki tudja hozni a maximumot, csak ahhoz még ütősebb és még karakteresebb számokra lesz szüksége. Van még ideje rá bőven az énekesnőnek!

Akik nem jutottak tovább. Király Linda az amerikai soul és rhythm and bluest alakította kőkeményen, de sajnos nem tűnt elég eredetinek. Knoll Gabi, aki most áll először szólóban (ő az Egy Másik Zenekar énekesnője) és sajnos ezért valóban előfordult egy-két rutintalanság. Gájer Bálint lassú lírai száma a színpadképen jól játszott a filmgéppel és a háttérben a forgó filmszalagokkal, de a zene nagyon átlagos hatású volt és alig megjegyezhető. A nagyon csendben éneklő Bülbüls pedig talán túl higgadt volt a gitárjával együtt is. Volt karaktere, de nagyszínpadon nem akart ez átjönni.

Az extra produkció a rekedtes hangú blues énekes Deák Bill Gyula volt Mohamed Fatimával. Összevetve mindent, még összeszedettebb lett a műsor, mindenki kezd belejönni. A zsűri megint összevissza hasonlítgatott külföldi előadókkal, de amúgy most is mondtak bőven kritikát és nem voltak egyértelműen mindennel megelégedve most sem, igyekeztek nem elfogultak lenni. A tíz dal után Rúzsa Magdi rohant Zorán koncertre vendégfellépőként. Reméljük jól sikerült a koncert!

A_Dal_Harmadik_Elodonto_Elo_Adas-Fotokredit-MTVA-Nagy_Zoltan-20140208_134_resize1.jpgFotó: MTVA

Jövő héten szombaton is és vasárnap is lesz A Dal. A két középdöntőben a továbbjutottak mérkőznek meg. A zsűri elmondta, most már még keményebbek lesznek és jobban odafigyelnek.

Sajnos itt, a blogon már lehet, hogy nem lesz minden ilyen alaposan nyomon követve, mint most, idő híján. Lesz igyekezet és legalább a fő döntőről lesz írás. Amúgy is már megismertünk minden dalt, a középdöntőkben csak csiszolni tudnak és javítani!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aerial-in.blog.hu/api/trackback/id/tr385805955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása