Aerial In

Input és Output - Akik látják és akik alkotják - Média és Kultúra

A Híradóknál egyelőre minden maradt a régiben

2014. február 03. 20:46 - axeleda

Bár tavalyelőtt az MTV-s illetve a Duna TV-s csatornákon alapos arculatváltás történt logóstul, az alapvető közszolgálati műsorok, pl. a Híradó, az Este maradtak a régi megjelenéssel. Emiatt kissé felemásnak tűnik az egész. Ráadásul mivel a két nagy médium eredetileg külön szálon futott, más és más most a kép. Eddig nem érkezett hír a változásról. Amúgy nem azért mert annyira sürgős lenne a dolog. Viszont érdekes, hogy decemberben kis módosulás történt grafika terén a "nagy" arculatban, a színektől és a zenéktől eltekintve, amióta elindult az M3 csatorna. Tehát lehet, hogy a hírműsoroknál is mocorog valami?

hir2.png

Röviden foglaljuk most össze a legutóbbi híradós arculatváltásokat és elemezzük a képeket!

(

Köszönet DigitalTVArchive videójáért! A főcím 01:39-től van.

Az M1 Híradója 2007 szeptemberében újult meg. Még javában a téglalap alakú logó volt használatban és a 4:3 képarány, amikor a főcím a jelenlegi fehér-sárgára változott. A mozgó betűkből kirajzolt világtérképen fővárosok nevei látszódnak. A stúdió világoskék, neonfényekkel és mozgó háttérrel tűzdelt lett.

Apróbb változások történtek a kezdetek óta, például a beköszönés a műsor elejére került, valamint bevezették a páros műsorvezetést. 2010-től nagyfelbontásban nézhető már az egyes csatorna hírműsora.

A Duna Televízió 2009 szeptemberében esett át egy nagyon alapos váltáson, a logót leszámítva minden műsor új látványt kapott. A Híradó is megváltozott: ekkor jött be a felhőkből előtűnő HÍRADÓ felirat háttérben a stilizált, vonalkázott térképekkel a Parlamenttel és a Lánchíddal. Ez is a világos színvilágot viseli magán, leginkább kékes színezettel, a nappali kiadások főcíme sárgás. A félkör alakú stúdió legérdekesebb eleme talán a beköszönés alatt felbukkanó felső LED-sor, melyet egy kivágott plexiüveg mögül láthatunk.

Vannak egyező és különböző megoldások. Például a csatornánként a híradó és a sporthírek arculata hasonlít egymáshoz, a színezet és a zene különbözik. Számos apró különbség eltérés van viszont nemcsak a műsorvezetők számát illetően, hanem betűtípus, színhasználat, animáció, stúdiókép stb. szempontjából is. A tematika is különböző, a Duna TV sokkal többet foglalkozik a külhoni magyarsággal, de ez az eltérő műsorstruktúra és kialakítás miatt van és ez természetes!

Egyelőre várakozunk, és reménykedünk, mert a régóta várt honlap megújulás reménnyel tölt el bennünket, hogy e téren is lesz változás. Egységesebb lesz az alapvető műsorok arca. Az ember vizuálisan is érzékeli majd az egyetemességet, mint az arculatban. Csak sajnos semmi hír nem szól egyelőre a változásról.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aerial-in.blog.hu/api/trackback/id/tr615797147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása