Aerial In

Input és Output - Akik látják és akik alkotják - Média és Kultúra

A Dal 2. elődöntő - Összefoglaló és vélemény

2014. február 02. 14:49 - axeleda

Most szombaton a Dal 2014 második menetével ismét hat szám jutott tovább. A zsűri által mehetnek a középdöntőkbe: Kállay Saunders, Joni és Bogi. Az SMS szavazatok alapján esélyesebbek lettek az Eurovíziós Dalversenyre: Polyák Lilla, Muzikfabrik és Dér Heni.

Header_781225.jpgForrás: adal2014.hu

Kállay Saunders András utolsó produkciója lett egyben az első is. Családi erőszakról szóló száma a színpadon is maga volt a dráma, nagyon szépen összerakták a dramaturgiát. András aki most már harmadik alkalommal indul ebben a műsorban, nyilvánvalóan most volt a legerősebb, ezt a zsűri is megállapította! Egyetlen kérdés az eléggé szomorú téma.

Joni egy teljesen új név. A svédországból érkezett magyar származású lány egy nagyon profi, csendesebb, líraibb popdalt énekelt. Ez kezdetnek nemhogy nem rossz, de kifejezetten jó volt! Szintén nem túl régi név Bogi, de ő már másodszorra próbálkozik ebben a versenyben. Tavaly egy régi hatvanas éveket idéző számmal indult, most egy komoly de vidám, ütemes, tiszta dallal jött. Ez a két tehetséges lány amúgy jól is énekelt!

Polyák Lilla már egy ismert énekesnő. Teátrálisabb, lírai számát az Eurovíziót már sokadjára támogató és bizonyított Rakonczai Viktor - Rácz Gergő páros írta. A szerzők vonásai jól kihallatszodtak és Lilla kifogástalanul dalolt! Egy nem annyira ismert zenekar viszont a Muzikfabrik, totálisan elektronikus, diszkóhangulatú zenével. A továbbjutottak között Dér Heni van még, akinek számát már sokszor játsszák és régóta szerepel a hivatalos slágerlistán. Sokáig a Sugarloaf együttes énekesnője volt. Most szólókarrierbe kezdett és ez a swing-r'n'b hatású, könnyen fülbemászó, nagyon feminista nóta egyértelműen elindított számára valamit. Őt sem lehetett megkérdőjelezni, hogy profi.

Vastag Tamásnak, a Belmondo-nak most nem volt akkora szerencséje. A Szécsi lányok ha összeszedettebben, tisztában énekeltek volna, már talán a középdöntőben lennének mert a számuk amúgy nagyon karakteres, retró hatású és dallamos. Ugyanezzel a retro hatással próbálkozott még a 2Beat or not 2Beat is. Igazából egyikőjüknek sem kell szégyenkezniük, mert nem csak próbálkoztak.

Sokkal színesebb képet mutatott ez a tíz dal, mint a legutóbbi az első elődöntőben! Olyan produkció most egyáltalán nem volt, amit egyértelműen haza lehetett volna küldeni! Egy két technikai gond most is előfordult, énekhangi problémák, aránytalanságok, de egyik sem a vészes kategória. A zsűri most jó sokat szakmázott és most igyekezett kevésbé elfogult lenni. Viszont a folyamatos külföldi számokkal való összehasonlítgatás nem jó. Kevesebb félreérthető elem került bele amúgy a műsorba és ByeAlex sem tűnt most egyáltalában idegesítőnek. A műsor végén az extra produkció, a Rúzsa Magdi dal Presser Gábor kíséretében egész egyszerűen önmagáért beszélt!

A_DAL_masodik_elodonto_20140131_PROBA_2BorN2B_fotokredit_MTVA_Galos_M_Samu-5.jpgForrás: eschungary.hu

A harmadik elődöntőn hangzik majd el az utolsó tíz dal. A nyertes tehetségkutatósok közül újra két név. Az egyik a fiatal kora ellenére nagyon rátermett Radics Gigi, aki csajos számával talán még soha nem volt ennyire túlfűtött! Ő is és a Voice győztese Pál Dénes is indult már tavaly, de Dénes duettben Agárdi Szilviával. Most viszont szólóban egy higgadt számmal. Szintén a Voice-ból ott lesz Gájer Bálint, akinek zenekara, a Group'n'Swing külön már továbbjutott az első elődöntőben. Király Linda is érkezik egy vagány dallal. A New Level Empire zenéje már régóta szerepel a slágerlistákon. Néhány énekes és zenekar még: Bülbüls, HoneyBeast, Mystery Gang és az a capella csapat Fool Moon. Knoll Gabi egy csendesebb számmal indul. Önmagában ő is egy viszonylag új név, különben az Egy Másik Zenekar énekesnője. Vajon mivel lesz még felfokozottabb a hangulat ezekkel a nevekkel a harmadik elődöntő a másodikhoz és az elsőhöz képest?

A második elődöntő hivatalos linkje

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aerial-in.blog.hu/api/trackback/id/tr735794117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása