Aerial In

Input és Output - Akik látják és akik alkotják - Média és Kultúra

A Dal 1. elődöntő - Összefoglaló és vélemény

2014. január 26. 18:39 - axeleda

Tegnap este elindult a Dal c. Eurovíziós dalválasztó műsor az első elődöntővel. A tíz előadóból hatan jutottak tovább, hárman a zsűri pontjai alapján. A másik három az SMS szavazatokból. A továbbjutott nevek: Király Viktor, Marge, Szabó Leslie, Oláh Ibolya, Group 'n' Swing és Depresszió. A következő két hétben lesz még egy-egy elődöntő, úgy mint most, szombaton volt. Utána a továbbjutott dalok a középdöntőkben versenyeznek.

Header_774957.jpgForrás: adal2014.hu

Király Viktor mind a négy zsűri tagtól tíz pontot kapott így negyven ponttal abszolút a csúcson van. Saját dala stílusos, teljesen rá jellemző ütemes nóta! Szabó Leslie dala lett a legcsöndesebb, legbensőségesebb. A Group 'n' Swing Retikül c. száma volt az első, ami elhangzott a műsorban és a végén is emlékezett rá az ember, hogy mennyire kitűnik a jellegzetes swing zenéjével és dinamikájával, a megszokott líraibb, magasztosabb dalok közül!

Tisztelet a kivételnek, sajnos volt egy-két szám, ami felhasználta azokat az itthon untig alkalmazott sablonokat, amikkel könnyen lehet szép dalt írni, de az ember aztán hamar el tudja felejteni őket. Konkrétan három számban ment teljesen hasonló alap, hol a refrénbe, hol a versébe berakva. Nagyon nehéz jó zenét írni és könnyen belecsúszik az ember abba a csapdába, hogy slágert akar szerezni ahelyett hogy a nemes egyszerűségre és a tisztaságra törekedne. Mindenki mentségére legyen szólva, nem volt egyetlen egyértelműen rossz produkció sem, mindegyikre lehet pozitívat mondani. Csak van valami oka, hogy bekerültek a harmincba!

Aki nagyon pontosan, körültekintően akarja figyelni a dalokat, az először meghallgathatja az eredeti stúdiófelvételeket az interneten. Mindig van különbség a stúdiófelvétel és a tévés élő adás között! Hiszen a képi megjelenés és a koreográfia egyrészt rádob a produkcióra. Másrészt élőben a hibák jobban kihallatszódnak. Előfordult most is egy két hamis hang de nem kétségbeejtően nagy mennyiségben.

a-dal-2014.jpgForrás: media-addict.hu

A zsűri három régi tagból és egy újból állt. Az új tag Kovács Kati,  aki ugyan régebben már többször hangoztatta, hogy nem igazán zsűri alkat. Most viszont teljesen be tudta bizonyítani, hogy nagyon jó megérzései vannak és a hatalmas tapasztalatát nagyon jól fel tudja használni véleményalkotásra. Ő mondta talán a legtöbb fontos információt!

Volt egy két nehezen érthető dolog a műsorban, például amikor a bemutató kisfilmecskékben azt játszották az előadók hogy egy repülőtéren vannak és dánul kell felolvasniuk egy-egy mondatot Dániáról. Kicsit idétlennek hatott az egész. A másik: ByeAlex véleményezései. Abszolút nem lehet rá haragudni, Hiszen egy viszonylag új, még annyira nem befutott ember személyes, szubjektív véleményei, ötletelései is érdekesek lehetnek. Egy ilyen műsorban viszont feleslegesek, mert aki dacos, az úgysem hallgat rá!

Képernyőkép-–-2014-01-26-025929.png

Egy két sallangot leszámítva profin ment le az adás, a díszlet modern és szép hatást kelt a színes LED falakkal és fényjátékkal. A képi hatás teljesen korrekt!

Jövő héten még izgalmasabb produkciók várnak. Láthatjuk többek közt a dögös Dér Henit, akinek dala ma már igazi sláger. A már többször nekifutó Kállay Saunders András komoly társadalmi problémáról, az erőszakról énekel majd, Bogi új, modern stílusát mutatja meg. Ismét indul Polyák Lilla és Vastag Tamás is. Új nevek közül Joni, a Voice c. műsorból kikerült Szécsi lányok. Zenekarok pedig a Belmondo, a Muzikfabrik és a 2Beat or Not 2Beat. Aki kíváncsi, az meghallgathatja a stúdiófelvételeket, aki meg akar lepődni, az nézze jövő héten szombaton új töltettel őket.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aerial-in.blog.hu/api/trackback/id/tr645783718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása