Aerial In

Input és Output - Akik látják és akik alkotják - Média és Kultúra

A Dal 2015 - második középdöntő

2015. február 22. 19:17 - axeleda

Jövő héten, a döntőbe már mehet Wolf Kati, a Passed, Ív és Gájer Bálint. Így az előző heti négyessel összeállt a legesélyesebbek csapata. A második középdöntőre tartogatták az izgalmasabb dalokat és a nagyobb átváltoztatásokat, ahogy azt szokták. Azt hiszem kétszer meghallgatni ugyanazt a dalt egyáltalán nem olyan rossz dolog, nem ér az erről szóló kritika. Kellemesebben is ment az egész műsor most tegnap este. 

header_1067433.jpg

Kezd összeállni ez a Dal, egyre rutinosabb a stáb is. Máma összeállt egy helyes döntős csapat is, lehet mazsolázni. Igen színes, és nem tudom azt mondani hogy tele van egysíkú, átlagos tucatnótával. Jól esne ilyet mondani, mi?... Sokan mondják ezt, nem minden esetben alapozott szándékkal, sajnos. Ne, ne legyünk utálatosak, mégiscsak a szakma jobbjai kerültek be most ide, ez érződik! De a döntőre-fináléra most már muszáj nagyon jól csinálni!

Szűts Gabival indult a show. Igazi vidám, laza dal és tényleg nehéz feledni. Így ahogy van, profi! Első alkalommal is jó volt, most is jó, kintre talán már... lehet hogy annyira már nem. Nem is ment tovább, valahogy a nagyszínpadon elképzelhetetlen, egy zenés showba viszont nagyon is jó.

Other Planet. Modern elektromos trend-zene, de kicsit azért várnám a robbanást, valami hiányzik, s mintha énekhangilag is lenne egy nagyon enyhe probléma még mindig. Jó bolygóról jöttek azért a fiúk. Muszáj hogy még több dalt csináljanak, egyelőre még csak itthon.

Aztán a komoly téma, Bogi által - fellazították a dalt, a szöveg más lett! De én úgy érzem, hogy sajnos zeneileg meglanyhult az egész a refrénben. Nem kellet volna nagyon a hangszereléshez hozzányúlni. Szép volt akkor is már ez a dal. Ez most kicsit el lett rontva. Ez nem a We All, ami úgy jó, ahogy van.

Oláh Gergő dalát is átírták szövegileg, zeneileg is picit belenyúltak; íves slágeres nóta! Pozitív, nekem szól! A vége viszont már-már kicsit túlkiabált... De hát Gergő zseniális énekes! Tényleg őt hangilag nem kell félteni, de sok egy kicsit a dalban.

Ív dalától és Ívtől múltkor nagyon féltem. Féltem mert az énekesnő nagyon sok hibát vétett, és csúszott hangilag, és talán a háttérben is lettek volna problémák. Mostanra sokat javult ez és a dal is összeállt. Egy sima ütemes, kellemes szám lett ami valóban, mint mondták se nem ide, se nem oda nem "nyal". Trendi is és egyben nem is tucatszerű! S mintha Ívben éreznék egy hangi adottságban rejlő különlegességet azáltal is, hogy most jobban szerepelt. Kapott is belépőt a döntőbe!

Éliás Gyuláék hozták a formájukat! Gyula a jó kenetteljes hangjával, az ütemes, "menős" dallal. Jól sikerült ez a nóta, ismét úgy érzem. Majdnem kintre is jó lenne! De hiányos Eurovízió-kompatibilitással rendelkezik, verziófrissítésre lenne szükség... hogy szegényeket informatikailag megalázzam. :)

Aztán ismét egy potenciális sláger-dal, egy biztos énekesnővel! Wolf Kati számára most, hogy ismét felkerült a tabella csúcsára, bőven elmondtható, hogy itthon már sikeres, mert szeretik az emberek! Egy dallamosabb-féle és egyben rádióbiztos popszám, érzelmesebb témában. Még mindig nem akkora bomba mint a régebbi nóta, de azért jó. A show nagyon rendben volt, jó a háttér, és hát Kati...

Ha pedig egy kreativ csapatot kell dícsérnem, akkor ott a Passed! Igaz, még mindig ott van az énekhiba, de annyira jó a háttérben a hangszerelés, annyira rendben vannak a hangeffektek és a háttérben a kis hárfa muzsika! Csak így tovább lányok-fiúk, még sok-sok ilyen számot kérünk tőletek! Ezzel már valahol ki lehet tűnni. Enyhén kutyultak a számban, később kezdtek el táncikálni, picit sokat kellett várni arra a részre, úgy érzem. Most már megszoktam, nem olyan üres, és szerintem nagyon jót tesz neki. A szöveg is jó.

S végül Gájer Bálint - jaj de imádom a swinget meg úgy általában ezt a fajta zenét! Rúzsa Magdi is megjegyezte, hogy gondolkodott rajta, milyen jól menne ez a tiszta show egy Moulin Rouge-ban vagy bármi hasonló helyen! Műfajilag nagyon szépen össze volt állítva, vidám, harsány, nagyon jó! Állítólag már lelőtték ezt a poént kint, a swing helye már nem biztos hogy annyira biztosított lesz a jövőben. Tavaly Bálnt nem ilyen dallal indult és nagyon de nagyon jól tette hogy a stílusát hozta most el! Másodszorra és lesz még egy harmadik próbálkozás is.

Összenézve a négyes termést, van egy popdal, egy nem átlagos modern eklektikus szám, egy ütemes tüzes dal és végül egy nagy-nagy swing-show. Ezen kívül múltkorról két ívesebb-szerelmesebb férfidal, egy békehimnusz, és egy vidám boy-band került tovább. Jövő héten már csak egyetlenegy név lesz, aki kimehet Bécsbe. Gondoljunk bele, harmincan voltak! Az egészben az a jó, hogy ez is csak egy show. Többször emlegetik a Dalt úgy, mint slágergyárat. Igazából eme kettős szerep miatt már nem is felesleges belevágni egy ilyen műsorfolyamba.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aerial-in.blog.hu/api/trackback/id/tr777195663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása