Aerial In

Input és Output - Akik látják és akik alkotják - Média és Kultúra

Mit kell tudni - gyorsan az Eurovízióról

2014. január 25. 11:52 - axeleda

Az Eurovíziós Dalverseny egy Európa-szerte megrendezett zenei fesztivál, amit évente indítanak és számos európai ország vesz részt benne. Mi 1994 óta szereplünk rajta, több megszakítással. A most szombaton kezdődő Dal c. műsor már három éve választja ki döntő formájában a nyertes számot. Több szűrőn keresztül történik a válogatás. A tét nagy, ugyanis a nyertes dal országában rendezhetik a jövőben a következő fesztivált. Tavaly Dánia győzött, így idén a fővárosban, Koppenhágában rendezik meg a nemzetközi döntőt.

ESC2014_TV_Graphics.jpg

Az M1-en és a Duna World-ön futó Dal c. műsorban történik a hazai válogatás; több szintű döntés van, három elődöntő két középdöntő és egy döntő. Idén egy négytagú zsűri értékel szóban és pontozással, SMS-szavazások is számítanak. A zsűri: Rúzsa Magdi, Kovács Kati, Rákay Philip és Csiszár Jenő.

A dalok legfeljebb három percesek és magyarul, angolul és állítólag nemzetiségi nyelven is megszólalhatnak, ilyenre most idén nem lesz példa. Sok angol és magyar nyelvű számot hallunk majd, vegyesen tehetségkutatós és nem tévé által felfuttatott énekestől, zenekartól, páran már régebben is indultak.

2805096.jpgByAlex - Kedvesem a Dal c. műsorban
Forrás: www.delmagyar.hu

Csak néhány név: már tavaly is megpróbálkozott  Radics Gigi, Cserpes Laura, Pál Dénes vagy Vastag Tamás a tehetségkutatók közül. Tavalyelőtt járt már itt Király Linda, Király Viktor. Hosszú idők után vállalkozik a szereplésre Oláh Ibolya. Új nevek még a tehetségkutatókból: Hien, Lil C, Szabó Leslie. Indul a sokat játszott New Level Empire és néhány régebb óta ismert együttes is pl. a Belmondo vagy a Depresszió. A teljes lista itt található, most csak a teljesség igénye nélkül lett kiválasztva pár név, nem sértésből maradtak ki nevek!

A tavalyi hazai nyertes ByeAlex a 10. helyével a harmadik legjobb nemzetközi helyezést kapta. Az első 1994-ben Bayer Friderika a 4. hellyel, a második 2007-ben Rúzsa Magdi, a negyedik 2005-ben a NOX. Járt már Charlie is a fesztiválon 1998-ban.

Eurovision+Song+Contest+Dress+Rehearsal+Finals+_6xKZDjixR6l.jpgRúzsa Magdi: Aprócska Blues / Unsubstantial Blues
forrás: www.zimbio.com

Nagyon sokféle változata volt itthon a dalkiválasztásnak. Nem mindig volt hazai válogató show!  1994-ben egy tizenhat (!) tagú zsűri előtt kellett énekelniük a versenyzőknek, de szerencsére nem kellett megszólalni, elég volt pontozni, azzal is elment sok idő. Nagyon sokáig csak pontozás volt, így nem nagyon lehetett tudni, mit miért gondoltak, nem úgy mint a mai tehetségkutatókban, ahol már inkább már nem is pontoznak, csak beszélnek, az SMS szavazások visznek mindent egy-két kivételtől eltekintve. Előfordult hogy csak sima választás történt nyilvános verseny nélkül pl. Wolf Kati esetében 2011-ben. 2007-ben pedig TV show nélkül egy zsűri által kiválasztott öt előadós listából lehetett sima SMS-es szavazással dönteni. A 2005-ös válogató showban került elő az SMS-es szavazás. Úgy tűnik hogy mostanában van a legnagyobb felhajtás az Eurovíziós dalverseny körül.

A Dal c. műsorban is történtek változások az elmúlt három évben: 2012-ben huszan indulhattak, a következő évben és most már 30-an. 2013-ban csak magyar nyelvű számokkal lehetett nevezni, a zsűri is többször változott.

Most szombattól ez a blog is rátelepszik az Eurovízióra részletesebben foglalkozik a témával, elemzi az elődöntőket és ezen kívül legalább a döntőt is, az időtől függ, milyen részletességgel lehet belemenni.

Az elődöntők beosztása itt.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aerial-in.blog.hu/api/trackback/id/tr155780756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása