Aerial In

Input és Output - Akik látják és akik alkotják - Média és Kultúra

Egység már a weben is! - Médiaklikk

2013. december 23. 21:59 - axeleda

Eljött december 20-án az a nagy pillanat, amire már nagyon vártunk: teljesen egységbe borult a rádiók és tv-k webes felülete! A mediaklikk.hu elindulásával az MTV, a Magyar Rádió és a Duna TV már nem csak hallható és látható módon egységes, hanem az interneten is.

mc1.png

Eddig, mivel a közszolgálati médiumok eredetileg külön szálon futottak, a weboldalaik is külön-külön helyen, önálló arculattal és szerkezettel rendelkezettek. Miután az MTVA nevű egységesítő szervezet megalakult 2010-ben, megindult az egymáshoz közeledés, ennek jeleit láttuk 2012-ben is, amikor megjelentek az új kör alakú logók az új arculattal. Ezzel viszont a weboldalak sajnos nem újultak meg teljesen, csak új bőrbe bújtak; nagyon sokáig csak azt tapasztalhattuk, hogy kaotikus a helyzet az MTV, a Duna TV és a Magyar Rádió weboldalainál. Mindegyik máshogy néz ki, önálló videótárakkal rendelkeznek, ráadásul sok megoldás idővel elavult.

Picture 2013-10-17 23_32_27.png
Régen: külön oldal az MTV-nek:

Picture 2013-10-17 23_35_26.png

Külön a Duna TV-nek...

Picture 2013-10-17 23_37_36.png.... és külön a rádióknak. Külön területek, más fejlődés.

Most, ha ellátogatunk a mediaklikk.hu weboldalra, egy helyen találunk mindent. A fenti menüsorból választhatunk TV-t, rádiót, böngészhetünk a műsorújságban és végre, de végre egy helyen vannak a visszahalgattható, visszanézhető műsorok!! A webes felület kihasználja a multimédia lehetőségeit, kattintható, görgethető, kereshető, minden van itt, ami szemnek-szájnak ingere.

m1.pngEgy csatorna (M1) oldala - az összes ilyen.

mediaklikk2.pngA közös Médiatár. Közös műsorfüzet van és közös helyen találhatók az Élő adások választéka, ahol az M3 csatornát leszámítva, akármit nézhetünk.

Az új felületről egyelőre igazán rosszat nem lehet mondani: szokni kell egy kicsit. Szokni kell például, hogy a Médiatárban az összes csatorna műsora egy helyre van zsúfolva, akár tv-ről, akár rádióról van szó. Viszont a lejátszás minősége úgy tűnik, kifogástalan, videóknál már nem kell a régebbi oldalakról ismert és alig használható Windows Media Player (vagy a Silvelight) lomha, lassú lejátszót használni, hanem a Flash élményét élvezhetjük.

Egyetlen apró észrevétel a megnyitás óta: a videókba beletekerés hajlamos szétverni és összeomlasztani a Flash plugint, amivel a videólejátszó működik.

Tudni kell, hogy ez még csak a BÉTA állapot, tehát még lehetnek változások a visszajelzések alapján.

Őszintén örülök az új webes felületnek és remélem így vannak vele a többi használók is!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aerial-in.blog.hu/api/trackback/id/tr15706642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása